Voetreflexologie


Voetreflexologie is een natuurlijke efficiënte therapie die de werking van het lichaam en de organen stimuleert via de reflexzones van de voet. Een goede voetmassage kan verlichting brengen bij allerlei ongemakken en zorgt ook preventief voor de gezondheid.

Geschiedenis van reflexologie
VoetreflexologieOmstreeks 5000 jaar geleden werden er in India en China de eerste reflexologische massages gegeven. Er werd invoelend gemasseerd of druk uitgeoefend op bepaalde punten van het menselijk lichaam. Men heeft bijvoorbeeld afbeeldingen teruggevonden uit het Oude Egypte waarop deze behandeling getoond wordt. Ook de Indianen kenden de helende werking van voetmassages.
Rond 1580 werden er in Midden-Europa overeenkomstige methodes opgetekend.
De meest recente ontwikkeling van voetreflexmassage is die van Dr. Fitzgerald (1872-1942). Vanaf toen is de techniek in steeds verfijndere vorm stilaan vanuit Amerika overgekomen tot hier bij ons in Europa.

Bezoek aan een voetreflexologe
Een voetreflexbehandeling start met een reinigend, verzorgend voetbad van aangename temperatuur om de voeten voor te bereiden op de voetmassage die erop zal volgen. Hierna neemt men plaats in een gemakkelijke ligstoel en ontvangt men een intensieve massage aan beide voeten. Door rustige muziek en huiselijke sfeer wordt totale ontspanning bereikt. Dit alles duurt samen ongeveer 60 min.
Een voetreflexologe stelt geen diagnoses, dit doet een arts. Wel zal ze bij een eerste contact steeds enkele vragen stellen en een korte anamnese afnemen om een behandelingsdossier te kunnen aanmaken. Onthoud echter wel: voetreflexologie is geen alternatieve geneesmethode, het is wel complementair aan de reguliere geneeskunde. Mocht u twijfelen of u een sessie voetreflexologie mag ondergaan, overleg dan even met uw huisarts.

Voetreflexzones Werking
Het totaalbeeld van ons hele lichaam wordt geprojecteerd op beide voeten. Voetreflexologie is een methode die deze reflexzones in de voeten stimuleert om reacties in de corresponderende lichaamsdelen op te wekken, zodat het lichaam zichzelf weer in evenwicht zal brengen. Daarom wordt er druk uitgeoefend op bepaalde punten van de voet. Deze reflexpunten zijn elk energetisch verbonden met verschillende organen, functies en delen van het lichaam. De behandeling van belaste zones kan soms pijnlijk zijn, maar heeft na behandeling een deugddoend effect.
Door een bepaalde druk uit te oefenen op die reflexpunten, wordt het immuunsysteem geactiveerd, herstel bevorderd en pijn sterk verminderd. Een ander positief gegeven is dat voetreflexologie het zelfgenezingsproces van het lichaam stimuleert. Voetreflexologie zorgt tevens voor een gevoel van diepe rust en ontspanning, waardoor men zich fysiek en emotioneel beter zal voelen.

Mogelijke effecten bij voetreflexologie
Tijdens de behandeling
     - koud of warm krijgen
     - geeuwen of slaperig worden
     - prikkelingen, tintelingen voelen
     - hevige transpiratie
     - emotionele blokkades die vrijkomen
     - droge mond
     - ...

Vlak na de behandeling
     - ontspanning
     - zwevend gevoel
     - duizeligheid
     - loomheid
     - gelukzalig gevoel
     - veel energie, volledig opgeladen zijn
     - vol vertrouwen er weer tegenaan
     - ...

Langere tijd na de behandeling (uren of dagen)
     - door afvoer van afvalstoffen kleurt de urine donkerder
     - hierdoor kan er ook meer ontlasting, oorsmeer, transpiratie, ... komen
     - eerdere ongemakken of kwalen kunnen even terugkomen om daarna geheel te verdwijnen
     - zelfvertrouwen krijgt een boost
     - ...

Algemene verbetering
     - zorgeloos en blij gevoel
     - betere nachtrust
     - minder spanning en stress in het lichaam
     - betere stoelgang
     - ...

Let op: we leggen er nadruk op dat al deze effecten mogelijk kunnen volgen. Het is dus zeker geen noodzakelijkheid. Niet iedereen voelt dezelfde effecten van voetreflexologie.

Hoe vaak moet men een behandeling krijgen?
Als de klachten ernstig zijn, of men voelt zich erg gespannen, is het aan te raden om in het begin 1x per week een behandeling te plannen. Na een drietal behandelingen kan men beginnen afbouwen/spreiden tot één keer om de 4 à 6 weken. Voetreflexologie is natuurlijk, eenvoudig, aangenaam en werkt preventief voor een optimale gezondheid. Het geeft niet alleen een intens gevoel van ontspanning, maar geeft ook nieuwe energie. Spanningen en blokkades worden opgeheven.

Voor wie is voetreflexologie geschikt?
Voetreflexologie is geschikt voor alle leeftijden: zowel baby's, kinderen, jong-volwassenen, volwassenen als ouderen hebben baat bij deze behandeling.

Voetreflexologie werkt uitstekend tijdens de zwangerschap. De hormonenhuishouding bij een aanstaande moeder verandert tijdens de zwangerschap. Dit gaat vaak gepaard met kleine ongemakken. Voetreflexologie zorgt voor evenwicht, rust en een blij gevoel bij de moeder, waar de baby ook rechtstreeks van meegeniet. Is de moeder in balans en voelt zij zich goed, dan kan gezegd worden dat ook hier de diepe ontspanning van de voetreflexmassage meedraagt aan een optimale groei van de baby.

Voetreflexologie bij pasgeboren baby’s en zeer jonge kinderen is zeer aan te raden indien uw kindje last heeft van de hieronder opgesomde klachten. Een voetreflexmassage werkt bij baby’s en kinderen met snel en positief resultaat, daar het jonge kind de behandeling onbevangen, puur, zuiver en geheel zonder nadenken of oordeel toelaat. Op deze manier stroomt de energie beter door en komt er snel evenwicht tussen lichaam en geest. In tegenstelling tot volwassenen hebben zij nog niet de kans gekregen om diepliggende blokkades te ontwikkelen. Daarom heeft een kindje tussen 0 en 5 jaar vaak maar 1 tot 3 behandelingen nodig om geheel van de klachten verlost te zijn.

Vaak voorkomende klachten bij baby’s en jonge kinderen zijn:
     - darmkrampjes met constipatie of diarree
     - slaapproblemen
     - huilbuien zonder aanwijsbare reden
     - hyperactiviteit, onrust, angst, paniek
     - ademhalingsproblemen
     - reflux
     - gestoorde eetlust, slechte eetlust
     - doorbreken van tandjes
     - allerhande huidirritaties
     - verkoudheid, oorpijn
     - slechte doorstroming (koude handjes en voetjes)
     - reisziekte

Voetreflexologie heeft al meermaals zijn gunstige werking bewezen bij aandoeningen zoals CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom), fibromyalgie en niet in het minst biedt voetreflexologie een grote ondersteuning bij een burn-out. Ook klachten die vaak voorkomen tijdens de menopauze worden door voetreflexologie sterk verminderd. Denk bijvoorbeeld aan het nachtelijke zweten en woelen, waardoor de slaapkwaliteit vaak te wensen overlaat en vermoeidheid onvermijdelijk wordt. Ongemakken zoals paniek- en angstaanvallen, hormonale schommelingen, twijfel en onzekerheid, faalangst, overprikkelingen, geen zin meer om te vrijen, etc. zullen grotendeels verdwijnen. Door uzelf op regelmatige basis een voetreflexmassage te gunnen, zal het leven u weer toelachen zoals voorheen. U zal weer met volle moed, kracht en vitaliteit het leven tegemoet gaan.

In het algemeen werkt voetreflexologie uitstekend bij volgende aandoeningen of ongemakken:
     - vermoeidheid, slapeloosheid
     - stress, psychische problemen, depressie
     - angst, paniekaanvallen
     - buikpijn, darmklachten, constipatie, diarree
     - bloeddruk
     - ademhalingsproblemen, astma
     - maagpijn, misselijkheid
     - sinusitis
     - hoofdpijn, migraine
     - rugpijn, nekpijn
     - duizeligheid
     - ...

Zelfs wanneer u geen van bovenstaande klachten heeft, zal de voetreflexbehandeling toch een weldaad voor u zijn. Het zelfgenezend systeem van het lichaam wordt immers aangesproken waardoor het een versterkend effect heeft op het immuunsysteem. Daardoor kan gezegd worden dat reflexologie zorgt voor een preventieve gezondheid en levenshouding. De ontspanning die volgt na de massage vermindert het stressgevoel immers sterk, en maakt plaats voor harmonie tussen lichaam en geest. Voetreflexologie is dan ook de ideale manier om uzelf regelmatig te verwennen.

Wanneer mag men geen voetreflexmassage ondergaan?
Men mag zich niet aanmelden voor voetreflexologie indien men last heeft van volgende aandoeningen:
     - koorts
     - verwondingen aan de voet
     - voetschimmels
     - aanwezigheid van aneurisma
     - eerste 3 maanden van een risicovolle zwangerschap